El món econòmic i social de Catalunya s’uneix per reclamar una administració menys burocràtica, més professionalitzada i amb una digitalització eficient

nov. 28, 2024 | Notes de Premsa

El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) mobilitza entitats econòmiques i socials de Catalunya en un acte solemne a La Llotja de Mar per llençar un missatge unitari a governants i forces polítiques sobre la urgència de modernitzar el sector públic.

  • 300 entitats s’han adherit a l’acord presentat durant l’acte, entre elles: el Cercle d’Economia, Foment, Gremi d’Hotels de Barcelona, Fira de Barcelona, RACC, Barcelona Oberta, Universitat de Barcelona i Fundació Barcelona Promoció, així com entitats socials com la Federació d’Entitats d’Atenció a l’Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac  i la Fundació Pere Tarrés, entre altres.
  • El FERA està format per la Cambra de Comerç de Barcelona, la patronal Cecot, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (Colpis), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Club de Direcció Pública ESADE Alumni, FemCat, l’Associació Catalana de Professionals (ACP), l’Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP) i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.ç

Barcelona, 27 de novembre de 2024 – La Llotja de Mar ha acollit aquest dimecres la presentació de l’Acord de la Societat Civil per a la Reforma de l’Administració, una iniciativa liderada pel Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) que ha reunit el món econòmic i social català per llançar un missatge unitari sobre la necessària i urgent transformació i modernització de les administracions públiques.

L’acord ha estat subscrit per 300 organitzacions com cambres de comerç, associacions empresarials , patronals, col·legis professionals i associacions del tercer sector. Entre aquestes entitats es troben les 13 Cambres de Comerç catalanes, el Cercle d’Economia, Foment del Treball, el Gremi d’Hotels de Barcelona, el RACC, Barcelona Oberta, la Universitat de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció, així com entitats socials com la Federació d’Entitats d’Atenció a l’Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac  i la Fundació Pere Tarrés.

Preocupades per la baixa qualitat de l’administració pública catalana, recollida en múltiples estudis i rànquings nacionals i internacionals, i l’efecte que té sobre la competitivitat de l’economia, totes les entitats adherides han fusionat les seves veus per urgir al conjunt de les forces polítiques de Catalunya i les persones que exerceixen les màximes responsabilitats en la governança del país un compromís polític clar i amb visió de país a mitjà i llarg termini per emprendre una profunda reforma de l’administració a l’alçada dels reptes del segle XXI.

En aquest sentit, el món econòmic i social alerta que el conjunt de la societat es veu directament afectat per l’entorn regulador i el funcionament del sector públic, que gestiona el 50% del PIB. Si l’administració pública no és capaç de gestionar aquest important volum de recursos amb eficiència i productivitat, això esdevé un fre a la productivitat i a la justícia social.

Sota aquestes bases, l’acord promogut pel FERA recull una sèrie de demandes concretes per a una administració moderna, competitiva, eficaç i participativa, i reclama un pla operatiu amb un calendari, un pressupost, un òrgan responsable de la seva execució i un grup consultiu extern d’avaluació i seguiment per poder materialitzar amb èxit la reforma del sector públic.

Les demandes de l’acord es dirigeixen al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, a les administracions públiques i a tots els partits polítics de Catalunya. Atès que aquesta reforma és urgent i no es pot postergar, les organitzacions signants manifesten que seran exigents tant amb el compliment dels objectius com amb els resultats.

La recepta per a una administració més competent

La reducció radical de la burocràcia és la primera gran reivindicació que destaca l’Acord de la Societat Civil per la reforma de l’administració. Concretament es reclama simplificar tràmits, eliminar processos innecessaris i redissenyar-ne d’altres per minimitzar càrregues administratives, tot plegat buscant una gestió més eficient i basada en la confiança entre administració i ciutadania. També es proposa reduir i simplificar la teranyina normativa, posant fre a l’enorme producció de normatives existent, ja que l’excés i la mala qualitat normatius són un fre al progrés i una font d’inseguretat jurídica per a l’activitat econòmica i per a l’exercici de drets.

Seguint exemples de països avançats com Suècia i Canadà, l’acord reclama una direcció pública més professional, és a dir, que aquells qui ocupin alts càrrecs amb funcions directives i executives dins l’administració pública, especialment els de les entitats i empreses del sector públic, siguin seleccionats amb criteris de capacitat i experiència per desenvolupar la seva tasca. No és responsable ni tolerable, adverteix el text, que a Catalunya hi hagi centenars de càrrecs i òrgans ocupats per persones sense l’adequació professional i competencial necessària i que, massa sovint, només tenen per credencial la pertinença al partit polític governant.

En aquesta línia, s’advoca per una nova llei que millori la planificació, selecció i avaluació del personal públic, que atregui talent jove qualificat per afrontar els reptes de modernització. També es reclamen millores en els mecanismes de retiment de comptes amb mecanismes rigorosos per avaluar polítiques públiques abans i després de la seva implementació, assegurant que compleixen els objectius amb mínimes càrregues i màxima eficàcia. En el terreny de la transparència, l’acord recull mesures com garantir l’accés a la informació pública i assegurar la independència dels òrgans de control.

Si bé Catalunya disposa d’una administració força digitalitzada, alhora també es troba a la cua en eficiència. Això es dona perquè s’han digitalitzat les patologies i deficiències  analògiques, sense aprofitar el procés de digitalització com una oportunitat de correcció i de revulsiu antiburocràtic. Perquè la digitalització vagi acompanyada d’un augment de l’eficiència, l’acord sosté que cal dissenyar primer els processos perquè assoleixin els seus objectius amb el mínim de tràmits i càrregues i, un cop fet això, emprar la tecnologia més adequada, sense oblidar que l’objectiu és l’eficiència posant la persona en el centre.

Finalment, les entitats que donen suport a l’acord lamenten que l’excés i el caos normatiu també provoquen paràlisi i desconfiança per part dels empleats públics, que provoca un garantisme exorbitant que actua en detriment de la celeritat, l’eficàcia i l’eficiència de la prestació de serveis públics. És per això que es reclamen mesures per millorar la seguretat jurídica dels empleats públics i reduir la paràlisi administrativa causada per l’excés normatiu, facilitant als funcionaris un marc normatiu segur per exercir la seva tasca amb agilitat i confiança.

El FERA, prop de 10 anys treballant per la millora de l’administració pública

El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), impulsat per una desena d’organitzacions del món econòmic i la societat civil, és un espai de trobada d’entitats de Catalunya que defensen la necessitat d’abordar, de forma constructiva i exigent, la llargament reclamada reforma de l’administració pública per part de diferents sectors econòmics i socials.

Des de la seva constitució l’any 2013, el FERA ha liderat diferents accions per traslladar als poders públics les seves reivindicacions. Entre les més recents, destaca la reunió el novembre del 2023, amb la llavors presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, i diputats de diferents grups parlamentaris. A més, en el marc de les eleccions catalanes del 12M, el FERA també va adreçar als partits polítics un acord on instava a la reforma de l’administració. Encara, el present Acord serà lliurat tant al Parlament com al Govern i a les associacions municipalistes del país.

Les entitats membres del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració són:

  • Cambra de Comerç de Barcelona
  • Cecot
  • Col·legi d’Economistes de Catalunya
  • Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya
  • Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (Colpis)
  • Club de Direcció Pública ESADE Alumni
  • FemCat
  • Associació Catalana de Professionals (ACP)
  • Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP)
  • Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

Pàgina web del FERA: https://fera.cat/

Text de l’acord: https://fera.cat/wp-content/uploads/2024/09/FERA_TRIPTIC.pdf

#AcordReformaAdministració

ARXIUS DESCARREGABLES