La Societat civil lliura al President Mas 30 propostes per una reforma urgent de l’administració

set. 3, 2013 | Notícies

Publicat per:

•    A la reunió, les entitats demanen al President una implicació directa del màxim nivell polític i institucional del país per abordar urgentment la reforma  

Diverses entitats de la societat civil catalana  es reuniran aquesta tarda amb el President de la Generalitat Artur Mas i la vicepresidenta Joana Ortega per lliurar-los el document “Per a la reforma de l’administració”. En el transcurs de la reunió, que tindrà lloc al Palau de la Generalitat, els representats de la societat civil catalana expressaran la voluntat que, en el moment de dissenyar aquesta reforma, es tingui en compte el document lliurat, juntament amb el coneixement acadèmic i les capacitats dels servidors públics.

Aquest grup d’entitats, que han elaborat i subscriuen el document i aquest comunicat, també demana la implicació directa del màxim nivell polític i institucional del país i un compromís ferm que permeti l’impuls definitiu a la reforma. Una reforma imprescindible i urgent en el context econòmic, social i polític actual per tal de disposar d’una administració moderna, competitiva i eficaç, necessària per al present i, sobretot, per al futur del país.

Ressenya del document “Per la reforma de l’administració”

El document fa un breu diagnòstic que es pot sintetitzar en els següents punts:

•    Les administracions públiques són quantitativament i qualitativament molt importants.
•    No tenim un problema de nivell de prestació de serveis bàsics o d’eficàcia en l’actuació, en sentit general.
•    No tenim un problema de dimensionament en l’ocupació pública, d’acord a les dades comparades internacionals.
•    Tenim un problema de finançament.
•    Tenim un problema de funcionament (d’eficiència i de productivitat).
•    Tenim un problema d’imatge social.
•    Si es vol reactivar l’economia cal un sector públic que acompanyi i potenciï l’activitat productiva.
•    Al costat de la sortida de la crisi, l’altre gran element present en el debat polític, social i mediàtic de Catalunya fa referència als conceptes d’Estat propi o d’estructures d’Estat. La reforma de l’administració és necessària en qualsevol marc; per qui defensi un escenari de major autogovern potser encara més.
•    Cal, per tant, una agenda per a la reforma de l’administració que ens permeti disposar de la gestió pública que necessitem pel present i que desitgem pel futur. Reforma, més enllà de l’ajust. No es tracta de fer menys (o més) del mateix, sinó de fer-ho millor. Una agenda que ha de ser institucional; impulsada des del primer nivell i amb acord polític transversal; resguardada, en la mesura del possible, del tacticisme partidista. Una agenda que ha de ser nacional; concertada amb la complicitat dels servidors públics, la societat civil i els mitjans de comunicació.

El document relaciona fins a 30 accions que, entre altres, hauria d’incloure l’agenda per la reforma de l’administració que es reclama. S’agrupen entorn a sis conceptes: política i gestió, governança, professionals, responsabilització, bon govern i ètica pública i innovació.

Algunes d’aquestes accions, com la referent a introduir la direcció pública professional, han estat treballades i concretades en documents anteriors del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA). D’altres s’apunten com a línies a desenvolupar.

Sobre el FERA

El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) és un espai de trobada d’entitats de la societat civil catalana que defensen la necessitat d’abordar, de forma constructiva i exigent, la llargament reclamada reforma de l’administració pública; que en el context econòmic, social i polític actual del país resulta imprescindible i urgent.

Informació addicional: relació d’assistents a la trobada del 3 de setembre amb el president Mas

ACGP
Joat Henrich i Ballester, President
Antoni Biarnés Mas, Coordinació FERA

ATAGEC
Xavier Palmés i Cosidó, President
Josefina Vidal i Pila, Vice-presidenta

CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA
Miquel Valls i Maseda, President de la Cambra
Carme Poveda Martínez, Gabinet d’Estudis Econòmics

CECOT
Antoni Abad Pous, President
David Garrofé Puig, Secretari General

CLUB DE DIRECCIÓ PÚBLICA- ESADE
Albert Serra Martín, Director de l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADEJoan Colom Farran , President del Club

COL•LEGI D’ECONOMISTES DE CATALUNYA
Joan B. Casas Onteniente, Degà
Maurici Olivé Riu, Gerent

COL•LEGI D’ENGINYERS INDUSTRIALS DE CATALUNYA
Joan Vallvé Ribera, Degà
Miquel Subirachs Torné, President Comissió Administracions Públiques

COL•LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS DE CATALUNYA
Anna Parés i Rifà, Degana
Jordi Pacheco i Canals, representant a FERA

TAULA D’ENTITATS DEL TERCER SECTOR SOCIAL DE CATALUNYA
Àngels Guiteras Mestres ,Presidenta
Antoni Codina Filba, Director General
Montserrat Picas Colomer, representant a FERA